Cseresznye fa
2015. április 06. írta: Grizmok

Cseresznye fa

2.jpg
A cseresznyefa egy virágos, lombhullató, gyümölcstermő fa, melynek gyümölcse gömbölyű, egy bemélyedéssel a rügy környékén. A gyümölcs héja sima, és színe a világostól a sötétvörösig terjed, de vannak fehér és sárga változatok is.

Általános tudnivalók a cseresznyefáról

 

A cseresznye többnyire édes vagy savanyú, de létezik néhány közbeeső változat is. Fajtától függően, acseresznyefa kettő és tíz méter közti magasságra nő, míg egyes változatok cserjék. A cseresznyefa kérge jellegzetes vöröses-barna színű vízszintes sávok vagy foltok. A cseresznyefa lombkoronájának színe a világostól a sötétzöldig terjed, a levelek szélessége 5-15 cm és a szélük finoman recézett.

A cseresznyefa ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a szilvafa, de a gyümölcse sokkal kisebb méretű. Földrajzi elterjedés szempontjából, a cseresznyefa Ázsia, Európa és Észak-Amerika legnagyobb részén, valamint Afrika északi tájain él, de az ázsiai fának a sarkvidéken élő változata is ismert.

 

 

kozeli_viraga.jpg

 

CarmenSZB
A Germersdorfi óriás érési idejében érő, feltűnően nagy gyümölcsű, nyomott gömb alakú fajta. Intenzív körülmények között keresett export árualapot képez. Héja sötét bordó. Hibája, hogy esős idő esetén éréskor reped. A 4. cseresznye héten érik, az Early Korvik és a Techlovan érési idejében. Jó pollanadója a Germersdorfi 3. Szabadalmaztatója az Érdi GyDKF KHT.

Kordia
Nagy, vagy igen nagy gyümölcsű, ropogós, keményhúsú fajta. Sötétpiros, csillogó a héjszíne. Érésideje a Hedelfingeni óriás utáni. Fája erős növekedésű, jól elágazó.

Regina
Nagyon kései érésű (Big. Burlat +30 nap) és nagyon nagyméretű cseresznye, mely még a tárolást is kiválóan tűri. A külföld egyik legnépszerűbb fajtája, mely Magyarországon is helyet követel magának. Porzása nem egyszerű, több vele azonos időben virágzó fajtával kell társítani.

RitaSZB
Extra korai cseresznye, a világ legkorábbi cseresznyéjének is mondják. A Bigarreau Burlatot 10-12 nappal előzi érésben. Érés kezdetén piros, majd később bordóvá válik. Csapadékos időjárás esetén repedésre hajlamos. Ny-Európában fóliával védik a csapadéktól! Gyümölcse középnagy. Fája nem túl erős növekedésű. Porzói: Big. Burlat, Valerij Cskalov, VeraSZB.

Sam
Kanadából származó fajta, mely 1953-tól Németországban is nagyon elterjedt. Közepesen nagy gyümölcsű, szilárd húsú, koromfekete héjjal. Ropogós, kiváló ízű fajta, feldolgozásra is nagyon ajánlják! Nem öntermékeny, de jó pollenadó! Éréskori repedésnek enyhén ellenáll. Fája erős növekedésű, felfelé törő ágakkal, majd idősebb korban szétterül. Későn virágzik, bőven terem. Érése a 3. cseresznye hétre tehető, a Bigarreau Burlat és a CarmenSZB közé.

TamaraSZB

Értékes közép kései érésű cseh fajta, kiváló áruminőséggel. A Kruplopodnaja x Van keresztezésből nemesítették. Fája középerős- erős növekedésű, laza korona szerkezetű, enyhén csüngő ágakkal. Nem öntermékeny, pollenadói: Bigarreau Burlat, Vanda, Strong Hardy Giant. Erési ideje: az 5.-6. cseresznye-héten érik, a Techlovan és a Regina fajták között. Gyümölcse: nagyon nagy, széles, szív, vagy vese alakú, sötétpiros. Íze kiváló. Terméshozama rendszeres és bő. Ajánlott mind nagyüzemi, mind házikerti termesztésre!

TechlovanSZB
Cseh nemesítésű, Németországban nagy népszerűségnek örvendő középkései fajta, a Kordia előtt 1-2 nappal érik. Fagyra nem érzékeny. Nagy, vagy igen nagy gyümölcsű, sötét piros fajta. Friss fogyasztás mellett, ipari feldolgozásra is alkalmas. Minden cseresznyetermesztő körzetbe ajánljuk!

VeraSZB
Június közepén, a Bigarreau Burlat után 1 héttel érő, rendszeresen és bőven termő fajta, melynek szabadalmaztatója az Érdi GyDKF KHT. Gyümölcse nagy, hús színe piros, közepesen kemény, nem roppanó. Az egyik legfinomabb ízű cseresznye. Fája közepesen erős. Pollenadói: Big. Burlat, Valerij Cskalov, Alex.

 

 

4.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenfa.blog.hu/api/trackback/id/7343522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása